Background Image

Slagvaardig

en betrokken

De billijke vergoeding – miljoenenjacht? Bekijk het in perspectief

Er bestaat geen formule om de hoogte van de billijke vergoeding te berekenen. Werknemers kunnen dus een billijke vergoeding vorderen zo hoog als ze zelf willen. Als werkgever weet je niet wat de rechter gaat doen. Uiteindelijk bepaalt de rechter de hoogte van de billijke vergoeding. Uiteraard moet de rechter dan wel eerst vaststellen dat de werknemer met succes aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. Maar als werknemers een bedrag kunnen vorderen wat ze willen, kan dat dan ook een bedrag zijn hoger dan een ton? Hoger dan een half miljoen? Hoger dan een miljoen? Ja.

Creative Director
Centraal staat een Creative Director die bij een televisie productiebedrijf werkt. Hij heeft een vast contract met een maandsalaris van € 13.200,-- bruto. Het bedrijf kreeg in 2015 een nieuwe aandeelhouder. De aandelen werden verkocht door A en gekocht door B. Bij het bedrijf gold toen een regeling waarbij deelnemers aanspraak konden maken op een bepaald percentage van de verkoopopbrengst. En in de arbeidsovereenkomst van de Creative Director stond dat hij deel kon nemen aan deze regeling.

Paar miljoen
De Creative Director ontving in 2015 een brief waarin stond op welke bedragen hij recht had. De man zou vijf deelbetalingen krijgen (elk jaar een deelbetaling) voor een totaalbedrag van ruim € 3.600.000,--. Een paar miljoen dus. Halverwege 2015 kreeg de man een eerste deelbetaling van zo’n 9 ton bruto uitbetaald. Die brief is ook door de man ondertekend.

Schorsing & arbeidsongeschikt
Vanaf 2017 wordt de sfeer niet echt beter op het werk. Uit een beoordelingsgesprek komen wat verbeterpunten. De man reageert daarop. Vervolgens komen er wat gesprekken over en weer. Er worden over en weer mailtjes gestuurd. Op 6 oktober 2017 wordt de Creative Director geschorst. Die is het daar niet mee eens. Er volgt een procedure in kort geding. De man wint. De werkgever gaat in hoger beroep. Wat een feest. Er volgt een verbetertraject. De Creative Director start nog een procedure in kort geding tegen zijn werkgever. Dat kort geding verliest hij. Sinds 7 maart 2018 is hij ziek. Werkgever en werknemer gaan in gesprek over de re-integratie.

Deelbetaling
Ondertussen had de Creative Director nog een procedure gestart. Hij wilde dat zijn werkgever weer een deelbetaling deed op grond van die regeling. De rechtbank gaf de man gelijk en het bedrijf moest weer een deelbetaling van 4 ton doen. Tegen die beslissing ging de werkgever weer in beroep. Het bleef feest.

Verstoorde arbeidsverhouding
Begin 2019 ging de werkgever naar de kantonrechter en verzocht om de ontbinding (beëindiging) van de arbeidsovereenkomst. Volgens de werkgever was er een verstoorde arbeidsverhouding. Daar lijkt het wel op als je zoveel procedures voert over en weer. De kantonrechter oordeelt dat ook. De onderlinge verhoudingen zijn verstoord. Er moet een einde komen aan de arbeidsovereenkomst. Die komt er per 1 juni 2019.

€ 2.052.898,16
De Creative Director had aangegeven dat als er dan toch een einde zou komen aan zijn baan, hij dan wel een billijke vergoeding wilde krijgen. Een vergoeding van ruim 2 miljoen euro. Hij vond dat zijn werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld. Want als hij gewoon in dienst was gebleven, dan had hij nog aanspraak kunnen blijven maken op de deelbetalingen uit die regeling uit 2015. De kantonrechter oordeelde dat de werkgever ernstig verwijtbaar handelde. Er was sprake van een ‘keten van acties en reacties’. Maar welke vergoeding komt daar uit?

Dank aan collega’s
De kantonrechter geeft in de uitspraak aan dat er wel reden lijkt te zijn voor toekenning van die vergoeding van ruim 2 miljoen euro. De Creative Director had een eerlijke kans op een verbetertraject moeten krijgen. Dat was niet bij voorbaat kansloos. Tijdens de zitting bij de rechter heeft de werkgever allerlei anonieme verklaringen van collega’s van de Creative Director voorgedragen. Daaruit bleek op z’n zachtst gezegd dat niet iedereen hem erg waardeerde als collega. De kantonrechter schat de kans van slagen van een verbetertraject op 50%. De kantonrechter kent een billijke vergoeding toe van € 1.026.499,08 bruto.

Hoogste billijke vergoeding ooit – in perspectief
Dit is de hoogste billijke vergoeding die ooit is toegekend aan een werknemer. Als je niet oplet, is het dan gelijk een smeuïg verhaal: een werkgever moet een werknemer meer dan een miljoen euro betalen. Werkgevers worden bang om werknemers te ontslaan. Voor je het weet moet je gigantische bedragen gaan betalen. Als dat gebeurt, is dat niet goed. Deze uitspraak moet je wel in het juiste perspectief zien. Dit is een speciale zaak. Hier hadden werkgever en werknemer een regeling met elkaar getroffen over een percentage van de verkoopprijs. Die verkoopprijs was hoog en dus was het een enorm mooie regeling voor de werknemer. Deze uitspraak is dus echt een uitzondering. Geen regel.

 De uitspraak van de kantonrechter in Almere van 14 maart 2019 (ECLI:NL:RBMNE:2019:1106) kunt u hier volledig lezen.

Deel deze blog