Background Image

Oprecht

gefocust

Ruimte voor borstvoeding en kolven op het werk?

Jammer maar helaas. Voor veel mensen is de vakantie weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen. Het werk begint weer. Als vrouw met kleine kinderen moet je dan weer nadenken over het voeden van je kind tijdens werktijd. Tijdens de vakantie was dat geen probleem, maar nu moet het weer georganiseerd worden. Ga je kolven? Geef je borstvoeding? Welke rechten heb je en wat is belangrijk voor de werkgever? 

Recht op straat
Onlangs zijn er in Argentinië nog duizenden vrouwen de straat op gegaan om daar borstvoeding te geven als blijk van steun aan een vrouw die door de politie werd aangesproken toen zij in het openbaar borstvoeding gaf. In Argentinië is het legaal om je kind op straat borstvoeding te geven. Een soort recht op straat zeg maar.
 
Moeders, werkgevers en collega’s
Begin augustus kwam een Nederlands onderzoek in het nieuws waaruit bleek dat moeders op het werk lang niet altijd tijd krijgen om te kolven. En als ze die tijd wel krijgen, worden ze niet altijd uitbetaald. Verder zouden kolfruimtes niet voldoen aan de eisen. Genoeg reden om te kijken hoe dat nu precies juridisch zit. Voor moeders handig om te weten. Voor werkgevers goed om te onthouden en rekening mee te houden. En voor collega’s van moeders ook nuttig om te lezen. Een frisse start na de vakantie.
 
Recht om te voeden
In artikel 4:8 van de Arbeidstijdenswet staat het voedingsrecht van de moeder beschreven. Dit recht geldt voor de eerste 9 levensmaanden van het kind. Een moeder mag maximaal een kwart van haar arbeidstijd per dienst gebruiken voor het geven van voeding. De wet beschrijft heel netjes dat moeder het werk mag onderbreken om ‘in de nodige rust en afzondering haar kind te zogen dan wel de borstvoeding te kolven’. Werkgevers zijn verplicht over deze tijd het salaris door te betalen.
 
Speciale ruimte
Nu bepaalt de wet ook dat een werkgever, als dat nodig is, een geschikte ruimte ter beschikking moet stellen. Een ruimte die je kunt afsluiten door bijvoorbeeld de deur dicht te doen. Het voeden of kolven moet in rust en afzondering gebeuren. Maar hoe weet je als werkgever nou wat voor ruimte dat moet zijn? Over het algemeen worden de volgende voorwaarden gesteld:

  • De ruimte moet van binnen afgesloten kunnen worden
  • Voldoende privacy
  • Je moet kunnen uitrusten in de ruimte
  • Er moet een bed of rustbank in de ruimte staan
  • Voldoende verse lucht
  • Geen risico’s van gevaarlijke stoffen e.d.
  • Er moet een koelkast zijn om de afgekolfde melk te kunnen bewaren. 

Er zijn dus wel wat dingen om rekening mee te houden bij dit voedingsrecht. Maar in goed overleg valt er vaak veel te regelen. 

Foto: ANP

Deel deze blog