Background Image

krachtig in de zaak

soepel in de vorm

U kunt vanaf nu (1 april 2020) compensatie transitievergoeding aanvragen – wij ontzorgen u graag bij deze aanvraag

Als uw werknemer meer dan twee jaar ziek is, mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen. Uw werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Vanaf 1 april 2020 kunt u compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding.

Slapend dienstverband
Vanaf 1 april 2020 is er de mogelijkheid gecreëerd voor werkgevers om via het UWV compensatie aan te vragen voor transitievergoedingen die zijn betaald (of nog moeten worden betaald) bij ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Werkgevers komen in een lastig parket als een werknemer langer dan twee jaar ziek is, want deze werknemers kunnen niet werken, hoeven na deze twee jaar geen loon meer doorbetaald te krijgen, maar hebben nog wel steeds een dienstverband. Zo’n dienstverband wordt ook wel een slapend dienstverband genoemd.

Compensatie transitievergoeding
Nu de Hoge Raad zich op 8 november 2019 over deze slapend dienstverbanden heeft uitgesproken, is de lijn in de rechtspraak dat deze slapend dienstverbanden beëindigd moeten worden door de werkgever. Hier zijn nogal wat kosten mee gemoeid, want de werknemers met zo’n slapend dienstverband hebben recht op een transitievergoeding. Sinds 1 april 2020 kan de werkgever compensatie aanvragen voor betaalde (en nog te betalen) transitievergoedingen vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. De compensatieregeling geldt met terugwerkende kracht voor transitievergoedingen die de werkgever heeft betaald op of na 1 juli 2015. 

Aanvraag UWV
Tot wanneer kan een werkgever de compensatie van de transitievergoeding aanvragen?

  • Heeft de werkgever de transitievergoeding volledig betaald voor 1 april 2020, dan heeft hij nu een half jaar de tijd om de aanvraag te doen: van 1 april 2020 tot en met 30 september 2020.
  • Heeft de werkgever de transitievergoeding volledig betaald op of na 1 april 2020, dan dient de aanvraag bij het UWV binnen te zijn binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding.

Andere dingen aan uw hoofd?
Heeft u een werknemer in dienst (gehad) met een zogenaamd slapend dienstverband? Of wilt u weten hoe u zo snel en voordelig mogelijk regelt dat dit slapend dienstverband tot een einde komt? Denkt u in aanmerking te komen voor de compensatieregeling transitievergoeding vanaf 1 april 2020? Wilt u zich richten op uw corebusiness en heeft u in deze tijden wel iets anders aan uw hoofd?

Post & Bouter Advocaten ontzorgt
De advocaten van Post & Bouter Advocaten ontzorgen ondernemers en bedrijven op dit punt volledig en bieden tegen een vaste prijs:

  • uitleg en afwikkeling met betrekking tot het beëindigen van een slapend dienstverband in uw onderneming (indien nodig); en
  • volledige ondersteuning bij aanvraag van de compensatieregeling via het UWV.

Zowel voor compensatie van een al betaalde transitievergoeding, als voor een nog lopend slapend dienstverband in uw onderneming kunt u bij ons terecht.

Geïnteresseerd? E-mail naar: info@postbouter.nl of bel 0342 - 400 622, dan regelen wij de rest. 

 

Post & Bouter Advocaten in Barneveld
Arbeidsrechtadvocaat
Arbeidsrecht

Deel deze blog