Background Image

Slagvaardig

en betrokken

U wilt de geplande van uw werknemer intrekken. Kan dat?

Onlangs verlengde het kabinet de maatregelen tegen corona tot en met 28 april 2020. Premier Mark Rutte adviseerde mensen om geen meivakantie te boeken. Veel hadden dat al gedaan. Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) adviseerde mensen om geen zomervakantie te boeken. Dat gaat wel heel ver.

De kans bestaat dat het coronavirus (flinke) gevolgen heeft voor uw bedrijf. Verkopen staan stil. De salesafdeling staat onder druk. Misschien verwacht u dat het rond de zomerperiode allemaal weer de goede kant op gaat. Maar ja, dan staan vakanties van het personeel gepland. Mag je als werkgever een reeds geplande vakantie van de werknemer intrekken?

Artikel 7:638 lid 5 BW
Het uitgangspunt is dat een werkgever een reeds vastgestelde vakantie mag wijzigen. Dat kan gaan om het intrekken of het verplaatsen naar een ander moment. In de wet (artikel 7:638 lid 5 BW) staat het zo:

De werkgever kan, indien daartoe gewichtige redenen zijn, na overleg met de werknemer, het vastgestelde tijdvak van de vakantie wijzigen. De schade die de werknemer lijdt ten gevolge van de wijziging van het tijdvak van de vakantie, wordt door de werkgever vergoed.”.

Gewichtige redenen voor werkgever
De werkgever kan dus een vakantie van een werknemer in duigen laten vallen. Maar dan moeten er wel gewichtige redenen zijn. Wat zijn gewichtige redenen? Dat zal voor elk bedrijf anders zijn. Het kan zijn dat er ineens een megaorder binnenkomt die precies in die vakantieperiode moet worden verwerkt. Het kan zijn dat een directeur van een afdeling ziek wordt, precies op het moment van een geplande vakantie van een collega. De collega die de vakantie had gepland is eigenlijk de enige die deze directeur kan vervangen. Maar misschien kan het coronavirus voor bepaalde bedrijven ook wel een gewichtige reden opleveren. Corona is geen excuus voor de werkgever om zomaar geplande vakanties te annuleren.

Schade betalen
De wet bepaalt dat de werkgever bij een wijziging van de vakantie verplicht is de schade van de werknemer te vergoeden. Het gaat dan om de schade die de werknemer lijdt ten gevolge van de wijziging. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan annuleringskosten van een vakantie.

Gesprek met werknemer
Uiteindelijk is er geen keihard “ja” of “nee” te geven op de hierboven gestelde vraag. De meest aangewezen route is die van het gesprek. Het gesprek tussen werkgever en werknemer. Wissel daarin de standpunten uit waarom je geen medewerking wilt/kunt verlenen aan het intrekkingsverzoek van de werknemer. Dit kunnen bijvoorbeeld organisatorische of financiële redenen zijn. Zoek met elkaar naar een passende oplossing.

 

Post & Bouter Advocaten in Barneveld
Arbeidsrechtadvocaat
Arbeidsrecht

Deel deze blog