Background Image

Slagvaardig

en betrokken

Uw werknemer wil de geplande vakantieaanvraag intrekken. Verplicht om akkoord te gaan?

Onlangs verlengde het kabinet de maatregelen tegen corona tot en met 28 april 2020. Premier Mark Rutte adviseerde mensen om geen meivakantie te boeken. Veel hadden dat al gedaan. Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) adviseerde mensen om geen zomervakantie te boeken. Dat gaat wel heel ver.

De kans is groot dat werknemers al met hun werkgever afspraken hebben gemaakt over wanneer zij op vakantie gaan en voor hoe lang. Wat nu als een vakantie niet doorgaat en de werknemer daarom zijn reeds geplande vakantie wil intrekken?

Artikel 7:638 lid 2 BW
Het uitgangspunt voor de werknemer is dat de vaststelling van de vakantie (planning) door de werkgever gebeurt, overeenkomstig de wensen van de werknemer tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. In de wet (artikel 7:638 lid 2 BW) staat het zo:

Voorzover in de vaststelling van de vakantie niet is voorzien (…), stelt de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde van de vakantie vast overeenkomstig de wensen van de werknemer tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. (…)”.

Werknemer wil zijn vastgestelde vakantie intrekken
Stel dat een werknemer voor de meivakantie een vakantie had gepland naar Kreta of naar Zeeland. Netjes afgestemd met u als werkgever. Als gevolg van het coronavirus is het eigenlijk niet mogelijk om naar Kreta of Zeeland te gaan. Het is eigenlijk niet mogelijk om vakantie te vieren. De werknemer wil zijn vastgestelde vakantie daarom intrekken. Zonde van de vakantiedagen. De werknemer wil dan maar gewoon werken. Wat doe je dan?

Niet verplicht ingaan op verzoek
Je bent als werkgever niet verplicht om in te gaan op het verzoek van de werknemer. De vakantie was namelijk al vastgesteld in overleg. Je kunt de werknemer dus vragen om het geplande vakantieverlof gewoon op te nemen. Maar het punt van goed werkgeverschap speelt ook een rol. Is het wel redelijk om de werknemer te verplichten vakantie op te nemen terwijl hij niet op vakantie kan gaan? Aan de andere kan wil je als werkgever niet hebben dat je werknemers veel verlofdagen “opbouwen”.

Gesprek
Uiteindelijk is er geen keihard “ja” of “nee” te geven op de hierboven gestelde vraag. De meest aangewezen route is die van het gesprek. Het gesprek tussen werkgever en werknemer. Wissel daarin de standpunten uit waarom je geen medewerking wilt/kunt verlenen aan het intrekkingsverzoek van de werknemer. Dit kunnen bijvoorbeeld organisatorische of financiële redenen zijn. Zoek met elkaar naar een passende oplossing.

 

Post & Bouter Advocaten in Barneveld
Arbeidsrechtadvocaat
Arbeidsrecht

Deel deze blog