Background Image

Oprecht

gefocust

WW-premiedifferentiatie en de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)

Wat heeft de WW-premiedifferentiatie (hoge en lage WW-premie) nu met de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) te maken?

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en WW-premie
Sinds 1 januari 2020 betalen werkgevers een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor tijdelijke contracten en oproepcontracten. Wij schreven hier al eerder een bijdrage over die u hier kunt lezen.

30% overwerken
De overheid wil voorkomen dat werkgevers ‘truckjes’ gaan bedenken om onder de hoge WW-premie uit te komen. Daarom geldt de afspraak dat als een werknemer in een kalenderjaar 30% meer uren verloond heeft gekregen dan de uren die in zijn arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd, de werkgever met terugwerkende kracht alsnog een hoge WW-premie moet gaan betalen.

Onbedoelde effecten
De overheid geeft nu aan dat als gevolg van het coronavirus deze regeling tot onbedoelde effecten kan leiden. Bijvoorbeeld omdat in een sector als de zorg veel extra overwerk nodig zal zijn.

Aanpassing regeling 2020
Daarom heeft het kabinet besloten om een aanpassing voor te bereiden om deze regeling van de 30% overuren. Het kabinet wil de onbedoelde effecten wegnemen. Hoe de regeling eruit ziet? Dat is nog niet bekend. De minister gaat dit zo snel mogelijk verder uitwerken.

Schriftelijke vastlegging arbeidsovereenkomst – de tijd tot 1 juli 2020
Een ander vereiste voor de lage WW-premie was dat er schriftelijk moest worden vastgelegd dat iemand een vast contract had. Werkgevers hadden hiervoor de tijd gekregen tot 1 april 2020 om dit te regelen. Het kabinet geeft aan dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Daarom is dit met drie maanden verlengd. Werkgevers hebben nu tot en met 30 juni 2020 de tijd om het geregeld te hebben.

De Kamerbrief van gisteravond (17 maart 2020) waarin dit staat, kunt u hier lezen

 

Post & Bouter Advocaten in Barneveld
Arbeidsrechtadvocaat
Arbeidsrecht

Deel deze blog